https://www.hidrolizaltkollagen.hu/kollagen-terhesseg-alatt/
Oldal kiválasztása

Hidrolizált kollagén

A kollagén egy nagyon különleges, sőt inkább speciális fehérje, ami óvja a szépséget, fiatalságot, rugalmasságot, de mondhatjuk, hogy az általános egészséget.  Mielőtt még rátérek, hogy mi is az a hidrolizált kollagén, szeretném, ha jól a fejedbe vésnéd a következőt.

kellő mennyiségű és kiváló minőségű kollagén hiányában a szervezeted sokkal, de sokkal gyorsabban öregszik, megvénül.

Mire ennek a cikknek a végére érsz, érteni fogod, hogy miért képes a kollagén megfiatalítani az esetek többségében rövid időn belül.

De haladjunk szépen sorjában.

Mit jelent az, hogy hidrolizált? Mi az, hogy hidrolizált kollagén?

A hidrolizálást víz segítségével érjük el hogy a kollagénben gazdag kötőszöveti formát kisebb molekulákra bontjuk a jobb felszívódás érdekében.

A hydro vizet jelent, a lízis pedig a sejt membrán összetörése, lebontása. Az ipari folyamat során a következők történnek:

• A sertés, szarvasmarha, csirke vagy hal kötőszöveti elemeit összegyűjtik
• Hidrolízis vagy a kötőszövetek vízzel, enzimmel, savakkal lebontódnak
• Kivonják majd szűrik a létrejött folyadékot
• A folyadékból pedig por állagú termék készül

Ahhoz, hogy 12 g por elkészüljön 1 kg kötőszöveti elem szükséges. Ez rengeteg és ezért is nagyon értékes a jó minőségű kollagén.

A hidrolizált kollagénnel úgy is találkozhattál már, mint kollagén peptid vagy kollagén hidrolizátum, ,de a lényeg az, hogy könnyen felszívódhat a véráramba. Az elmúlt években egyre ismertebbek és elterjedtebbek lettek a kollagén kiegészítők. Főleg azok között, akik fiatalabb megjelenést szeretnének elérni bőrükön, enyhíteni az ízületi fájdalmakat vagy javítani a csontok egészségét.

Klinikai vizsgálatokban kiegészítésként is alkalmazzák az égési sérülések utáni sebgyógyulás elősegítésére. De vannak olyan tanulmányok is, amelyek ígéretes eredményeket hoztak a kollagén-kiegészítőknek a bőr öregedésére, a csontok és az ízületek egészségére. Az egyéb állapotokra gyakorolt előnyeiről, további kutatásokra van szükség a kollagén-kiegészítők működésének teljes megértéséhez.

A kollagén és a hidrolizált kollagén megértése

A kollagén a testben termelődő kulcsfontosságú fehérje, ami elsősorban a

    • bőrben,
    • a csontokban,
    • a porcokban,
    • az inakban és
    • a fogakban található meg.

Kritikus szerepet játszik a test sejtjeinek és szöveteinek, például az erek, a szaruhártya, az íny és a fejbőr struktúrájában és működésében. És elősegíti a sebgyógyulást és a csontok helyreállítását.

A kollagén termelés csökken

Az életkor előrehaladtával a kollagén termelés csökken. 40 éves kor után a test évente körülbelül 1% -ot veszíthet a kollagénből; 80 éves kor körül a kollagéntermelés összességében 75% -kal csökkenhet a fiatal felnőttekéhez képest.
Ezért javasolják a hidrolizált kollagén-kiegészítők szedését, hogy segítsen helyreállítani a kimerült kollagént.

A hidrolizált kollagén egészségügyi előnyei beszámoltak a kollagén-kiegészítők egészségügyi előnyeiről. A kollagén-kutatás kifejezetten a következőkre összpontosított: A bőr öregedésgátló A csontok és az ízületek egészsége Sebgyógyulás Test felépítés Kevesebb kutatást végeztek a kollagén súlycsökkenésre, körömnövekedésre, szív- és szemegészségre gyakorolt hatásairól.

A bőr egészsége

A kollagén a bőr legnagyobb szervének 70-75% -át teszi ki, a bőr a test legnagyobb szerve, amely megvéd minket a külső károsodásoktól, segít szabályozni a hőmérsékletet és más kritikus testi funkciókat is ellát. Az életkor előrehaladtával a bőr belső rétegében lévő kollagén kimerülhet, ami szárazsághoz, rugalmasságvesztéshez, vonalakhoz és ráncokhoz vezethet.

A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy az orális HC-kiegészítők hatékonyan lassítják a bőr öregedésének jeleit.

2017-ben Genovese és munkatársai 120 egészséges alanyot vizsgáltak meg, akik 50 milliliter (ml) HC-t vagy placebót tartalmazó nutricosmeticus készítményt fogyasztottak be.6 Az elemzésből kiderült, hogy a nutricosmeticus készítmény javult az epidermisz szerkezetében.

Javult a kollagén rostok szerkezete és rétegződése a dermisben is. A vizsgálat utáni kérdőívben az alanyok 95% -a egyetértett abban, hogy bőrük hidratáltabb, rugalmasabb (91,6%), erősebb (81,7%) és vastagabb (91,7%).

Egy másik tanulmány, 114 egészséges nőbeteg nyolc hetes vizsgálata azt mutatta, hogy a kollagénfogyasztás a szem ráncainak jelentős csökkenését mutatta a placebóval összehasonlítva. 7 Az alanyok az 1. típusú prokollagén (65%) és az elasztintartalom növekedését is kimutatták ( 18%).

Végül egy 12 hetes vizsgálat, amelyben 106 fehér nőstény vett részt, kimutatta, hogy a halakból származó kollagén orális fogyasztása a kollagén sűrűségének jelentős 8,83% -os növekedését eredményezte a placebóval szembeni 0% -kal szemben, és a kollagén fragmentáció 31,2% -os csökkenését eredményezte a placebóhoz képest .8

Míg ezek a tanulmányok ígéretes eredményeket kínálnak, a kollagén-kiegészítők használata a dermatológiában ellentmondásos volt, nagy volumenű randomizált, kontrollált vizsgálatok (RCT) hiánya miatt. Ezenkívül néhány olyan embernek, aki kollagén alapú termékeket használ dermatológiai célokra, irreális elvárásai lehetnek az eredményekkel kapcsolatban.

Az ízületek és a csontok egészsége

A mai napig több mint 60 tanulmány készült a HC hatékonyságáról a kollagén károsodásának csökkentésében, az osteoarthritisben (ízületi fájdalom és erózió) és az osteoporosisban (a
csontsűrűség csökkenése). Ezek az eredmények, valamint a magas tolerancia és biztonságosság vonzóvá tehetik a HC-t hosszú távú alkalmazásra csont- és ízületi degeneratív betegségek esetén.

A legfrissebb eredmények között szerepel egy 51 posztmenopauzában szenvedő, oszteopéniában (csontvesztés) szenvedő nő tanulmánya, amely megállapította, hogy a HC-k kalcium- és D-vitamin-kiegészítőkhöz történő hozzáadása fokozhatja a csontanyagcserét.

Egy másik, 250 térdízületi gyulladással küzdő beteg vizsgálatában a résztvevők hat hónapig napi 10 gramm HC-t kaptak. A vizsgálat befejezésekor a térdízület kényelme jelentősen javult, mind vizuális analóg, mind fájdalomskála értékelések alapján. A legnagyobb ízületi romlással rendelkező alanyok profitáltak a legjobban.11

Sebkezelés

A legújabb eredmények azt mutatják, hogy a HC-alapú kiegészítők jelentősen javíthatják a sebgyógyulást és a keringő prealbumint, és klinikailag csökkenthetik az égési betegek kórházban töltött idejét. Az égési betegeknél a felvételkor talált alacsony prealbumin előre jelzi a kórházi tartózkodás hosszabb idejét.

Egy 2019-es kísérleti klinikai vizsgálat során 31 felnőtt férfit, akik teljes testfelületükön 20–30% -os égési sérüléseket szenvedtek, véletlenszerűen kiosztották, hogy vagy négy héten át kollagénalapú kiegészítést vagy placebót kapjanak

A szérum prealbumint, a sebgyógyulás sebességét és a kórházi tartózkodás hosszát értékelték kiinduláskor, valamint a második és a negyedik hét végén. A kutatók azt találták, hogy a szérum prealbumin a 2. és a 4. héten szignifikánsan magasabb volt a kollagén csoportban a kontroll csoporthoz képest.

Az albumin előtti koncentráció változásai szintén szignifikánsan magasabbak voltak a kollagén csoportban a 2. és a 4. héten. A kórházi tartózkodás klinikailag, de statisztikailag nem volt alacsonyabb a kollagén csoportban a kontroll csoporthoz képest.

Egy másik vizsgálat a kollagénpótlás hatását vizsgálta a nyomásos fekélyek kezelésére (II. És IV. Stádium) 89 tartós gondozásban részesülő rezidensen.12 A kollagénnel kezelt betegek statisztikailag szignifikáns sebgyógyulást mutattak, amelyet a nyomáses fekély skáláján mértek (PUSH) összehasonlítva a placebóval (3,55 ± 4,66 pontszám vs. 3,22 ± 4,11).

Test felépítés

Bár kevés tanulmányt végeztek emberen a kollagén peptidek testzsír-csökkentésre gyakorolt hatásairól, a korai eredmények ígéretesnek bizonyulnak.

Egy 2019-es koreai tanulmány a korcsolyabőr kollagén peptidek (SCP) hatékonyságát és tolerálhatóságát vizsgálta a testtömeg csökkentésében a túlsúlyos felnőtteknél. 13 Kilencven egészséges önkéntes átlagos testtömeg-indexe (BMI) 25,6 ± 1,9 kg / m² a beavatkozási csoporthoz rendelték, amely napi 2000 mg SCP-t kapott, vagy a kontroll csoporthoz, amely 12 hétig placebót kapott; 81 (90%) résztvevő fejezte be a vizsgálatot.

A testzsír változását kettős energiájú röntgenabszorpciós módszerrel (DEXA scan) értékeltük. A vizsgálat végén a testzsír és a testzsír-tömeg százalékos aránya az intervenciós csoportban szignifikánsan jobbnak bizonyult, mint a kontrollcsoportban lévő alanyoké. Az SCP jól tolerálható volt, és egyik csoportból sem számoltak be figyelemre méltó káros hatásról.13

Egy második tanulmány szintén pozitív eredményeket mutatott. 77 premenopauzás nőkből álló kohorszban a rezisztencia edzés, a kollagén kiegészítéssel kombinálva, lényegesen nagyobb növekedést eredményezett a zsírmentes tömegben és a markolatban, mint a placebo-kiegészítéssel párosított rezisztencia edzés.

Ezenkívül a kontrollcsoporthoz képest szignifikánsan nagyobb volt a zsírtömeg-csökkenés és a lábszilárdság erőteljesebb növekedése.

Mellékhatások és óvintézkedések

A HC magas szintű biztonsága vonzóvá teszi a hatóanyagot hosszú távú használatra. Ennek ellenére néhány embernek mellékhatásai lehetnek, például enyhe emésztési problémák.

Természetesen a halakra vagy kagylókra allergiásoknak kerülniük kell az ezeket az összetevőket tartalmazó termékeket. Nem alkalmasak vegetáriánusok vagy vegánok számára sem, mivel állati melléktermékeket tartalmaznak.

Ezenkívül az FDA figyelmeztető leveleket adott ki azoknak a kozmetikai vállalatoknak, amelyek bizonyítatlan állításokat tesznek termékeikkel kapcsolatban, vagy gyógyszerek közé sorolják őket, nem pedig kozmetikumokként. Ezek a levelek azt állítják, hogy a termékeket kábítószer-állításokkal forgalmazzák, jelezve, hogy betegség kezelésére vagy megelőzésére, vagy a test szerkezetének vagy funkcióinak megváltoztatására szolgálnak.

Ezek között szerepelnek állítások, amelyek szerint egyes termékek növelik a kollagén és az elasztin termelését, így rugalmasabb és feszesebb, kevesebb ráncú bőrt eredményeznek.15

A fogyasztóknak mindig ellenőrizniük kell egészségügyi szolgáltatójukat, mielőtt bármilyen kiegészítő kezelést megkezdenének.

Végül a kollagén-kiegészítők biztonságosságát nem tesztelték. Ez magában foglalja az olyan speciális populációkat, mint a terhes nők, a szoptató anyák, a gyermekek és azok, akik egészségi állapotban vannak, vagy akik gyógyszereket szednek.

Adagolás és adagolás

A legtöbb esetben a kollagén-kiegészítőket orálisan, tabletta, kapszula vagy por formájában fogyasztják. A HC-t gyakran használják étrend-kiegészítők összetevőjeként is, mivel antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Csontleves vagy sertéshús elfogyasztásával is fogyasztható

A kezelt állapottól függően az ajánlott adagok változhatnak, napi 2,5 gramm és 30 gramm között

Fontos megjegyezni, hogy nem minden kollagén-kiegészítő jön létre egyenlően. Vagyis sok vény nélkül kapható HC-kiegészítő egyéb összetevőket tartalmaz, például hialuronsavat, vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek megnehezíthetik egy adott állapot megfelelő adagjának kitalálását.
Egy szó Verywellből

A kollagén kulcsszerepet játszik a testben. Az emberek általában kevesebbet készítenek belőle az életkor előrehaladtával, így egyesek kollagén-kiegészítőket szednek helyette. Ez nagy piacot hozott létre a tehenekből, sertésekből, csirkékből és tengeri állatokból származó hidrolizált kollagén-kiegészítők számára. Bár a kollagén bőrre, csontokra és ízületekre gyakorolt hatását, valamint a sebgyógyulást érintő tanulmányok ígéretesek voltak, további kutatásokra van szükség.

https://www.verywellhealth.com/collagen-supplements-for-skin-89940

Ribizli ízű kollagén por

400 g kiszerelésben

Eper ízű kollagén por

400 g kiszerelésben

Natúr kollagén por

1 000 g kiszerelésben

kollagén és az immunrendszer

GDPR PeteristvanBlog

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This