https://www.hidrolizaltkollagen.hu/kollagen-terhesseg-alatt/
Oldal kiválasztása

Kollagén Terhesség alatt

Egy nő életeben a terhesség illetve gyermeke szíve alatt hordása, egy különleges életszakasz, ami többnyire nagy boldogságot jelent számára. Ez az állapot fokozatosan megváltoztatja az élethez való hozzáállást. Kezd tudatosulni benne, hogy nincs egyedül a bőrében. Egy olyan érzés tölti fel, amit eddig még nem ismert, mert eddig csak egy szív dobogott a testében, de ebben az áldott állapotban egészen más a helyzet.  Dobog a baba szív.

Szóval fokozatosan esik le a tantusz, hogy már nem csak saját maga életéért felelős, hanem a csemetéje életért is. Ezért napról napra kérdőjelek merülnek fel, hogy vajon amit eszik, iszik, mozog, alszik, nem alszik, vajon milyen hatással van a csecsemőre. Ezek életbevágóan fontos kérdések, hisz mindkettőjük egészsége a tét. Ezért folyamatosan gyűjti az információkat, szülőtől, védőnőtől, ismerőstől, orvostól, könyvekből, internetről.

Így talált rá egy igencsak fontos kérdésre:  szedhet-e kollagént terhesség alatt. Már hallott a kollagén jótékony hatásairól, már ki is próbálta, de most egészen más a helyzet. Most már figyelembe kell venni a porontyot is, ezért is jogos a felvetés. Segítségül szolgálhatnak az alábbi sorok, ahol a legfőbb kérdés a kollagén terhesség alatti fogyasztása. Nézzük szépen sorjában.

Mit mondanak kollagén terhesség alatti fogyasztásról az orvosok?

 Már rögtön az elején megnyugvásra ad okot az, ami talán a legfontosabb, hogy nincs orvosi ellenjavallat. Sőt egyenesen ajánlott a plusz kollagénbevitel. Azért kell a plusz kollagén bevitel, mert a terhes nőnek lecsökken a kollagén szintje, ugyanis osztoznia kell babával, mert az elvonja a fejlődéséhez szükséges anyagokat.

Egyik portálon https://nutrioutlet.hu/kollagen-szedese-terhesseg-es-szoptatas-alatt

az olvasható, hogy terhesség alatt a bőr intenzív változásokon megy keresztül, folyamatosan nyúlik, főként a hason és a fenék környékén. De sok esetben a combokon, karon , melleken is kialakulhatnak változások. Ezt a változást a test kevésbé tudja követni, ezért szakadások, striák

(A striák a feszülés irányára merőleges lila vagy vörös csíkok, amelyek később gyöngyházas fehér színűvé fakulnak. A csíkok jellemzően nagy hízás és fogyás után jelentkeznek, esetleg éppen ezért terhesség következtében, vagy ha valaki túl intenzíven folytatja a testépítést, esetleg hirtelen nő. ) alakulhatnak ki.

Ez a probléma izgatta a kutatókat is. A szakembere megfigyelték, hogy a terhesség alatt szedett kollagén segít megelőzni a terhességi csíkokat. De felfigyeltek még arra is, ami még ettől is fontosabb, hogy a babának is szüksége van kollagénre. A kollagén nem csak a bőr rugalmasságára hat ki, de az ízületekre is jótékony hatással van.

Tehát egy mondatban kifejezve a kollagén terhesség alatti fogyasztása, kimondottan javasolt.

De, hogy teljesen nyugodt legyen a kismama lelkiismerete, nézzük meg mi is tulajdonképen a kollagén.

A kollagén egy nagyon fontos és nagyon különleges fehérje, amit az emberi szervezet is termel. Tehát logikus, hogy ha termeli a szervezet, akkor nem lehet káros. A szervezet nem termel mérget saját maga számára, ez ugye nyilvánvaló. Azért termeli a szervezet, mert testünk 5-7 %-áll kollagénből.

Ha kellő mennyiségben is minőségben van a szervezetben, akkor tovább marad a szervezet fiatal, rugalmas, szép és általában tovább lesz egészséges. Ezzel, csak egyetlen bibi van, hogy az évek során a kollagéntermelés egyre csökken. De erről majd később. Először azt nézzük meg….

Hidrolizált kollagén terhes nőknek

Mennyi az a kellő mennyiség ?

Egy 70 kg-os ember testében kb 12-13 kg fehérje van. Ennek a 30-40 %-a kollagén. Durván úgy számolhatunk, hogy a teljes testtömegnek a 5-7%-a kollagén.  Ez egy 50 embernél 2,5-3,5 kg, egy 70 kg-osnál 3,5 – 4,9 kg.

A sportosabb, rugalmasabb szervezetben a kollagén aránya 6,7 – 7,5 % is lehet, míg az idősebb testekben 4,5 -5,0 %.

Ennek ismeretében a logikai egyenlet: több kollagén = több egészség.  Ha azt vesszük figyelembe, hogy a babának is szüksége van kollagénre, akkor kijelenthetjük, hogy a kollagén terhesség alatt nélkülözhetetlen.

Mire hat ki a kollagén

  • csontokra
  • fogakra
  • ízületekre
  • bőrre
  • izmokra
  • érrendszerre

A csontok alapját egy drótkötél erősségű kollagén háló alkotja. Ez a különleges háló biztosítja a csontok rugalmasságát és azt, hogy a kalcium- magyar nevén mészeny ( Ca: latinul calcium )  https://hu.wikipedia.org/wiki/Kalcium ennek a hálónak a réseibe le tudjon rakódni.

A fogaknak is rugalmasnak kell lenniük, hogy jól bírják egy életen át jól bírják a strapát. Ezt a rugalmasságot a kollagén biztosítja. Általában a fogkrémek elég magas fluor tartalma a fogakat csak keménnyé, porcelánszerűvé illetve törékennyé teszi.

Ízületek, ízületi porcok, ízületi szalagok és az ízületi tok rugalmasságát, ellenállóképességét, strapabírását is a kollagén biztosítja elsősorban. A kollagén elszakíthatatlanná teszi az ínszalagokat is. Az ínszalagok az izmokat a csontokhoz rögzítik.

A bőr alapvető vázát a kollagén teremti meg, mely ellenállóképessé és rugalmassá teszi. Ha a kollagén mennyisége a szükségesnél kisebb, akkor megjelenik a narancsbőr (cellulit) latinul: adiposis

Az izmok, latinul: musculus, alkotó részei az ínszalagok. Az ínszalagok kötik össze a csontokat az izmokkal. Ezért kell szinte elszakíthatatlannak lenniük. Az izmokban viszonylag kevés a kollagén, de az izompólyák alapanyaga a kollagén.

Az érrendszert https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A9rkering%C3%A9s alkotó erek, különösen a verőerek, artériák  nagy terhelésnek vannak kitéve. Számoljuk meg a pulzusunkat, (70 -72) ami azt mutatja, hogy mennyi alkalommal tágul ki majd húzódik össze a verőér. Szorozzuk be óránként, naponta, majd megtudjuk, hogy mennyit üt évente. A verőér élettartama hozzávetőleg 2,5 -3 000 000 000 kitágulás és összehúzódás. Ugye kell a karbantartás?

Tévhit, hogy a koleszterin károsítja az ereket. Az erek sérülése az erek falában levő kollagén hiányra vezethető vissza.

Tehát kell a kollagén terhesség alatt?

Igen kell és ha lehetséges, akkor az  I-es típusú kollagént tartalmazó készítmények a leghasznosabbak. Ez a típus található meg 90%-ban a szervezetünkben. 

Napi kollagén bevitel hidrolizált kollagénporból minimum 15 g, ami egy evőkanál kollagén pornak felel meg.  Vízbe, tejbe, joghurtba vagy más ételbe lehet adagolni.

Ribizli ízű kollagén por

400 g kiszerelésben

Eper ízű kollagén por

400 g kiszerelésben

Natúr kollagén por

1 000 g kiszerelésben

kollagén és az immunrendszer

GDPR PeteristvanBlog

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This